Dahliastraat 14F, Katwijk

Kobujutsu – Katori Shinto Ryu

Kobudo is de verzamelnaam voor een aantal traditionele Japanse gevechtskunsten die gebruik maken van wapens. Sensei Cees Freke verzorgde de Kobudo-lessen.

Een aantal traditionele Japanse gevechtskunsten, die gebruik maken van wapens, worden ook wel aangeduid met de naam ‘Kobujutsu’. Kobujutsu kent twee hoofdvormen, te weten: Nihon Kobujutsu en Okinawa Kobujutsu. Het Nihon Kobujutsu is ontstaan op de hoofdeilanden van de Japanse archipel. Het Okinawa Kobujutsu vond zijn oorsprong op de Ryukyu eilanden. Dit is een groep eilanden, circa 600 km ten zuiden van Japan. Alle scholen zijn ‘Koryu’. Dat wil zeggen ‘klassieke school’ of ‘stijl’, vandaar de naam ‘Kobujutsu’. Kobujutsu zou men kunnen vertalen als: ‘vaardigheid in de antieke krijgskunst(en)’.

Bij Budogym wordt het Nihon Kobujutsu onderwezen. Zoals al opgemerkt, wordt in het Kobujutsu gebruik gemaakt van wapens. De volgende wapens worden hierbij gebruikt:

  • bokken (zwaard)
  • jo (staf)
  • tanto (mes)
  • tambo (korte stok)

Alle wapens zijn van hout, waardoor de kans op verwondingen minimaal is.

Bokken

Dit is een houten zwaard. De bokken heeft het aanzien van de katana, het Japanse zwaard met een éénzijdig snijdende kling, met een lengte van meer dan 60 cm.

Jo

De Jo is een houten cilindrische staf ± 130 cm lang en ± 2,5 cm ø.

Tanto

De Tanto is de Japanse dolk, met een lengte korter dan 30 cm..

Tambo

De Tambo is een korte houten stok van ± 30 tot 50 cm lang en 2,5 cm ø.

Het lesprogramma omvat kata voor alle wapens, daarnaast worden kumite aangeleerd. Kata zijn gevechtslopen en kumite zijn aanvallende en verdedigende technieken. Ook wordt aandacht besteed aan de basis Kenjutsu technieken van de Katori Shinto Ryu.

Eenmaal vertrouwd met de verschillende oefenvormen is de kobujutsuka in staat om de technieken op volle snelheid correct uit te voeren, met een minimale kans op blessures. Kata en kumite hebben een positief effect op het leren beheersen van de emoties en zenuwen. Kobujutsu is de juiste krijgskunst om een correcte houding aan te leren. Ook komt het aan op timing, juiste afstand en hoekvorming en lichaamsverplaatsing. Andere aspecten van belang zijn: de training van de ademhaling en concentratie bij het uitvoeren van de kata en kumite technieken. Bij Kobujutsu komt het aan op coördinatie van lichaam en geest. Immers, het is de geest die het lichaam stuurt.

Momenteel wordt het Kobujutsu niet meer als aparte les gegeven.